JOCS TRADICIONALS, DANSES, CONTES I CANÇONS. Instruments tradicionals i joguines sonores de picar, rascar i bufar. - Des de 1981 -

dilluns, 20 de gener del 2014

2014-01-17 SANT ANTONI (5) RIURAUS - panses.




DEL LLIBRE : ELS RIURAUS VALENCIANS. D'en Lluís Fornés. Del text de José Costa Mas: 
Fins els anys 1960 en alguns pobles de l'interior de la Marina encara s'escaldava el raïm de moscatell i, assecat després al sol, es convertia en pansa. Durant la segona meitat del segle XIX i primer terç del XX, l'elaboració de pansa valenciana tingué una època de gran esplendor, sobretot, a les comarques de la Marina Alta i Baixa, i en menor mesura a la Safor i a la Vall d'Albaida.
Aquest auge comercial va ser degut al fort creixement de la demanda exterior, sobretot des de països com Anglaterra i Estats Units, cap als qual eixia el fruit des dels ports de Dènia i Xàbia, centres principals d'aquest comerç.
Es va donar un fort procés d'especialització en l'economia local i comarcal imposant-se amb èxit el monocultiu de moscatell i de la pansa, la qual cosa suposà tota una revolució agrícola que va aportar quantiosos guanys i més d'un segle de prosperitat. 
.../... Un altre canvi del paisatge va ser la gran quantitat de casetes de camp i de riuraus que s'escamparen per tot el terme inundant el paisatge rural.

Actualment encara es poden veure aquestes construccions escampades pel paisatge de la Marina. Esperem que aquest patrimoni pugui mantenir-se dempeus ja que és una part importantíssima de la història humana, agrícola i paisatgística del territori de la Marina.