JOCS TRADICIONALS, DANSES, CONTES I CANÇONS. Instruments tradicionals i joguines sonores de picar, rascar i bufar. - Des de 1981 -

dissabte, 22 d’agost del 2015

EL SIS I TAPA'T. Joc de taula



És un joc que fa uns quants anys vaig descobrir fent un viatge per Suissa. Posteriorment l'he anat veient en diferents indrets, sobretot voltant per Europa.




La imatge és la d'un joc construït amb una capsa de cartera de mà. Veureu que té sis forats, el central és el núm 6 .
Si en voleu fer un, heu de tenir en compte que el forat del mig ha de permetre que passi un bastonet i quedi a dins de la capsa, en canvi, els forats de l'1 al 5, sols han de permetre que el bastonet si aguanti dret, però no cauen a dins la capsa.
Per solucionar-ho en fer la construcció, una vegada heu fet els sis forats de la tapa, per la part interior hi poseu una fusta que sols deixi obert el forat central del núm 6. Els bastonets han d'encaixar bé en el diàmetre dels forats de l'1 al 5 i s'hi han de poder mantenir drets mentre s'està jugant.
Poden jugar des de 2 fins a 5 jugadors. Cadascú disposa de 9 fustetes. També us caldrà un dau.


L'objectiu del joc és quedar-te sense els teus bastonets. Per poder-te'n desprendre, quan en el teu torn et surti un 6, el bastonet que posis anirà a dins de la capsa.

Començant pel més jove i en sentit contra horari, durant la primera volta tothom ha de fer una sola tirada, posant el bastonet en el forat que li indiqui el número que hagi sortit en el dau. Si el núm. que indica el dau ja està ocupat per un bastonet, el jugador que ha tirat s'emporta tots els bastonets que estiguin damunt de la capsa tapant forats.
A partir de la segona volta, cada jugador pot decidir si, en el seu torn, fa un o més llançaments, -pot anar arriscant omplint els forats que estiguin buits-, abans de passar el dau al següent jugador. En el moment que surt un núm. que ja està ocupat, el jugador s'emporta tots els bastonets.

------------------------------------ 



(aquestes dues imatges corresponen a un joc construït per una alumne de la IV Escola d'Estiu de Jocs Tradicionals. Vic juliol 2015)

----------------------------------   


Apa-li, bon joc!.