JOCS TRADICIONALS, DANSES, CONTES I CANÇONS. Instruments tradicionals i joguines sonores de picar, rascar i bufar. - Des de 1981 -

diumenge, 3 d’abril del 2016

EL BARQUILLERO. Vanos i Neules.


La setmana santa del 2016 hem voltat per Madrid i Salamanca. En ambdues poblacions ens hem trobat un personatge anomenat el barquillero. Ven "barquillos" (neules i vanos). Va acompanyat d'un recipient cilíndric que en la part superior hi té una ruleta. Jo recordo que, de petit, l'havia vist passejar pel barri de Can Palet, a Terrassa i que quan compraves et feia jugar.
Ara, en trobar-lo a Madrid (el rastro) i a Salamanca (plaça de la "rana"), els hi he demanat com s'hi juga i ens ha dit que actualment no es juga, ni el recipient té la funció que tenia.
Abans, dins del recipient hi anaven els "barquillos" i es mantenien secs i cruixents. Ara els porten en una cistella, embolicats en bossa. I els conservants fan la seva feina.
Tampoc es fa la jugada que sembla ser consistia en: Els "barquillos" tenien un preu, per exemple dues pessetes. Qui en volia, pagava les dues pessetes i tenia dret als "barquillos" però també podia apostar i jugar a la ruleta. si la vareta (que sembla ser era de "asta" de toro), s'aturava en un número, aquella era la quantitat de "barquillos" que havies guanyat. Si s'aturava en el zero, ho perdies tot.
Diuen i expliquen que les barnilles verticals d'abans del zero estaven lleugerament inclinades cap a la part exterior, facilitant el pas de la vareta que rodava. I en canvi les barnilles verticals de després del zero, estaven lleugerament inclinades cap endins, just per fer-la aturar. Però això ho diuen les "males llengües".