JOCS TRADICIONALS, DANSES, CONTES I CANÇONS. Instruments tradicionals i joguines sonores de picar, rascar i bufar. - Des de 1981 -

dimarts, 14 de juny del 2016

RECERCA I ARXIUS, LA DANSA. Estèrri d'Àneu 18-6-2016




Enguany es compleix el 25 aniversari del Dansàneu, motiu pel qual creiem que està més que justificat orientar ja jornada de recerca i arxius a la dansa. És el nostre homenatge a l’esdeveniment que ja forma part del calendari festiu de les Valls d’Àneu. El Dansàneu va néixer com a punt de trobada d’aquella vent vinculada i interessada amb tot allò que envolta la dansa tradicional, i s’ha convertit en una festa de referència a nivell català de música i balls tradicionals, d’estudi, de debat, de recuperació, de difusió i també de creació de dansa. Però sobretot ha esdevingut un espai de creació artística i de fusió entre diferents cultures a partir de la dansa com a nexe. La dansa és un fet cultural, entès com una expressió corporal que vincula de manera festiva les persones en les respectives comunitats, ja que en facilita la comunicació, la cohesió i crea un sentiment de pertinença i per tant també és un element identitari de primer ordre. La dansa, sobretot si parlem de dansa tradicional, forma part indissociable de la festa, i com a patrimoni immaterial també és filla d’un temps i d’un espai, sotmesa al context social i festiu que li dóna vida. Així, la dansa no és aliena a l’evolució i als constants canvis de la societat, sinó que, com a expressió viva que és, algunes danses acaben morint i desapareixent, mentre que d’altres, gairebé extingides, reneixen per tornar a esdevenir signes identitaris per les comunitats que les ballen. En aquesta jornada de recerca i arxius ens volem centrar en tota aquella tasca d’estudi i d’investigació que vincula la dansa a un indret i a un context històric i social, que n’interpreta el simbolisme implícit i que fins i tot ha estat capaç de recuperar els passos perduts en el temps fins tornar-la a ballar.

Hi presentaran comunicacions: Montserrat Garrich, Jordi Rúbio, Albert Abellan, Servant Alain, Òscar Vidal, Ignasi Ros i Miqui Giménez.

(Hi vaig presentar la comunicació sobre la recerca i l'actualitat de les DANSES D'ISIL a la festa de les FALLES).