JOCS TRADICIONALS, DANSES, CONTES I CANÇONS. Instruments tradicionals i joguines sonores de picar, rascar i bufar. - Des de 1981 -

dilluns, 19 de gener del 2009

SANT ANTONI A MALLORCA

La dimonieta d'Esporles


Enlairant estels a Palma

A la platja abans que el pi vagi a l'aigua

El pi de Ternelles, a Pollença

Dimonis d'Artà

Amb na Joana i en Jaume Barceló. Excel-lents amfitrions.



El cap de setmana del 16/17/18 de Gener del 2009, una representació de la colla juganera i devota de Sant Antoni ha travessat el mediterrani i ha pogut conviure amb els mallorquins i mallorquines que, devotament, celebraven la festivitat de Sant Antoni.

El divendres i després de passar per Palma a recollir provisions (xulla, botifarrons, sobrassada, vi), passar per Ca'n San Joan d'Aigo a tastar els deliciosos productes que ofereix l'establiment i fer la primera "endrapada" del cap de setmana, la comitiva es dirigí cap a Pollença on van ser rebuts pels amfitrions que els van oferir una masia on poder-se allotjar. La masia, impressionant, situada entre Pollença i es port de Pollença, gaudeix d'un entorn pagès, amb zona de bosc, bestiar (ovelles i cavalls). Disposa d'un ampli espai interior i també d'un exterior deliciós on cal afegir-hi una piscina que, a l'estiu, deu ser l'enveja de tot el veïnat. Quan es deixa la carretera per accedir cap a la masia, es passa al voltant d'un tancat d'alzines centenàries que fan badar.

Anem a l'activitat. Una vegada instal.lats, prenem el vehicle i fem via cap a Artà. Els foguerons, la gent, el vi, la coca de sobressada, els botifarrons, els cants...... ens envolten i embriaguen fins que, ja de matinada decidim tornar cap a casa esperant no trobar-nos pel camí a cap dels dos diables que voltaven amb la seva canya fel-la a punt de fecundar-nos (no confondre amb la patrulla de civils). Artà sorprèn pel seu acolliment amb tota la gent que volta pels carrers. Arreu t'ofereixen menjar i beure i sobretot, afegir-te als cants. Recomanable el fogueró dels Independents i també el d'en Jaume Cabré on hi pots degustar el patxaran dels dimonis (en exclusiva a tota l'illa).
L'endemà, cap a Port de Polença. Ens embarquem amb el vaixell que va a cercar el Pi a Formentor i que el portarà al port per mar. A la platja tornem a menjar (botifarres, sobressada, arengades, pa torrat...), mentre les xeremies i el flabiol fa ballar jotes. Tornem amb vehicle per la carretera de Formentor (curves i més curves enmig d'un paisatge immillorable). Mentre fem el viatge parlem de l'invent de la tieta de la Fanny (no us el direm perquè és un secret per fer-nos rics). Arribem a Es Moll i seguim la comitiva pels carrers del poble fins que arriben a la plaça de l'esglesia i planten el pi. Els mes agosarats intentaran enfilar-se i endur-se el premi (cal veure-ho).

A la tarda, havent dinat (només faltaria), ens apropem a Pollença on arriba un altre pi, aquest cop ve de la muntanya, de Ternelles. El porten en carro i el passegen pels carrers fins que, amb una gran parafernalia el planten a la plaça de l'església. (també cal veure-ho i ser-hi).

L'endemà, diumenge, visita a Sa Pobla. Visita al museu de la jogueta. Compra de baldufes (el metge ens va donar una lliçó de llançament), visita al museu de Sant Antoni (que estava buit perquè els caps grossos estàven a la festa),i ens arribem a Palma on ens esperen la famñilia Bornas & Palmer per a anar a dinar. Varem dinar molt bé però ens van fotre una bona xufla. En fi, després de dinar, cap a la platja a enlairar estels i, com que l'avió sortia a les 9 de la nit, encara tenim temps d'anar a Esporles a veure la nova casa de la Nuria i la Laia. Els amfitrions paren taula i, ja hi som !.
A l'aeroport varem trobar l'avió per xurro. Perquè els vèiem tots iguals.

En fi, Visca Sant Antoni !.