JOCS TRADICIONALS, DANSES, CONTES I CANÇONS. Instruments tradicionals i joguines sonores de picar, rascar i bufar. - Des de 1981 -

dilluns, 30 de març del 2009

ANY XESCO BOIX


Enguany es recorda i celebra el XXVè. aniversari de la mort (un 19 de Juliol) d'en Xesco Boix. Animador, cantant, rondallaire. Persona compromesa amb l'educació, la llengüa, el país. Una persona que recordem amb molt d'afecte i de la qual voldriem continuar difonent la seva obra i mantenir viu el seu record.

Però… qui va ser Xesco Boix? I per què encara el recordem tant de temps després?
El primer que cal dir és que Xesco Boix va ser un músic. Li agradava cantar i ho feia molt bé. Va cantar per a gent gran però sobretot per als nens i les nenes. Abans que ell comencés, el món de l’animació infantil era ben diferent. D’alguna manera, Xesco Boix va ser l’inventor de l’animació infantil tal com la coneixem avui en dia al nostre país. Va ser un dels creadors d’'Ara Va de Bo', va gravar una multitud de discos en solitari i al final es va ajuntar amb quatre animadors més per formar 'Els Cinc Dits d’una Mà', un grup ben particular en el qual cadascú cantava les seves cançons. Xesco Boix va estudiar als Estats Units i va quedar fascinat per la figura i per l’obra de Pete Seeger.Es tractava d’un dels cantants de folk més importants del moment. Compromès amb la lluita contra la discriminació racial i contra la guerra del Vietnam, Seeger també dedicava molt de temps als infants, per a qui cantava algunes cançons i explicava contes. Quan va tornar a Catalunya, en Xesco portava el cap ple de les melodies i dels contes de Pete Seeger, i sobretot de la seva manera de fer.
Han passat 25 anys des que Xesco Boix se’n va anar. Ben poques coses continuen sent iguals que fa un quart de segle. I una d’aquestes poques coses són els discos d’en Xesco que, encara avui, agraden a molts nens i nenes, alguns dels quals són els fills dels qui van veure actuar Xesco Boix.