JOCS TRADICIONALS, DANSES, CONTES I CANÇONS. Instruments tradicionals i joguines sonores de picar, rascar i bufar. - Des de 1981 -

dissabte, 21 de gener del 2017

LA FILOMENA. És noticia !. 19-1-2017

Em complau molt saber que, després de tants anys, es continua parlant d'una cançó que m'ha acompanyat en nombroses cantades i concerts: La Filomena.



Aquesta colla eren els components del grup de cançó: NOU FOLK-6, amb ells es va començar a escampar pels escenaris la cançó que ens havia ensenyat en Pep Miralles de Vilafranca del Penedès.
Actualment encara avui ens trobem per riure, fer bons àpats, passejades i cantar-ne més d'una.

Aquest és el document que recull les 69 estrofes originals de La Filomena.

El febrer del 2013, l'Albert Massip em va demanar referències sobre la cançó. Li vaig escriure aquest text: 
"Hola Albert, la Filomena és una cançó de 69 estrofes d'estil eròtic i de "segones intencions" que van escriure entre J.M. Torras i Homet de Castellar del Vallès i el seu amic Josep Milà "l'Onclo" de Vilafanca del Penedès. A la fi dels anys setanta en Pep Miralles, també Vilafranquí i padrí del meu primer casament, juntament amb l'Onclo, me la van ensenyar a cantar. En aquells moments jo formava part del grup de folk "Nou Folk 6" i va ser amb aquesta formació que "La Filomena" es va començar a escampar pels aplecs, trobades, focs de camp i escenaris del nostre país.
En aquell temps també formava part de Minyons Escoltes i Guies Sant Jordi de Catalunya. Les trobades, campaments i focs de camp també van afavorir la difusió de la cançó. Així va ser que el grup de cançó "Follim Follam", també la incorporés al seu repertori i enregistrés aquesta cançó: Una filla del director (Josep Maria Casanoves), venia a l'Agrupament i entre les cantades al Cau i les trobades de pares, la van aprendre i utilitzar en el seu extraordinàri repertòri de cançons porques i eròtiques.
Més endavant, en crear el grup Ministrils del Raval, vaig proposar incorporar la cançó al repertori de ball. "La Filomena" va donar títol al nostre primer disc de ball, enregistrat el 1993. I ens els discs de ball que vem editar posteriorment: "Crits" i "Set de nou", també s'hi van posar estrofes de la cançó. Tot i que en el darrer, hi ha estrofes de nova creació, de la mà de Jaume Aulet. ......."

"La Filomena"
"Crits"
"Set de Nou"

-----------------------   

El títol d'aquesta entrada al bloc ens diu que: és noticia ! I és que, els amics de Fes ta Festa n'han fet un article parlant-ne (gràcies Jesús Ventura, Amadeu Carbó, Marta Ibáñez... ):




-----------------------------   


Actualment hi ha formacions joves que la canten, i algunes n'han fet video, això és perfecte, vol dir que "La Filomena" és ben actual i va fent feina !, En algun enregistrament s'observa algun canvi en la melodia i això caldria vetllar-ho.  En canvi, voldria destacar l'honestitat d'ELS TRANQUILS, grup que, com cal fer, cita la procedència i la canta amb tota la gràcia i salero que cal tenir.
Llarga vida a "La Filomena". Gaudiu-ne i feu-la gaudir !.