JOCS TRADICIONALS, DANSES, CONTES I CANÇONS. Instruments tradicionals i joguines sonores de picar, rascar i bufar. - Des de 1981 -

dijous, 26 de desembre del 2013

IO-IÓ D'AMPOLLA.


Un io-ió de canya és una joguina molt divertida tot i que, per fer-ne un cal tenir traça i certa habilitat amb les eines, sobretot amb el ganivet. Ja us explicaré algun dia com fer-ne un. 
Però podeu fer un io-iò amb altres materials que no us costaran tant de manipular i també us podeu divertir força. Us proposo fer un io-ió d'ampolla.

Per fer-lo us caldrà tenir a punt uns objectes i eines:
Ja ho veieu: un parell d'ampolles petites d'aigua, un cordill (en necessitareu un metre aprox.), cinta adhesiva i tisores.


Agafeu les ampolles i els hi talleu el cul.


Les ajunteu per la part on les heu tallat i les uniu amb cinta adhesiva.


Ara podeu preparar la decoració interior. Una possibilitat és la de decorar un full pintant-lo amb els motius que us agradin. Una altra (me la va dir el meu amic Victor), és la d'agafar pasta de sopa grossa i pintar-la, una altra possibilitat és la d'agafar pedretes. Fem el que fem, ens servirà per posar-ho a l'interior del io-ió i decorar-lo per que sigui més bonic o, en el cas de la pasta de sopa o pedretes, fer que faci un so al girar.


Si fem un dibuix, haurem de cargolar el paper per poder-lo introduir dins del io-ió.


 El fiquem per una de les boques i un cop a dins, el paper s'expandirà i decorarà el io-ió.

Que us sembla?, està quedant bonic?.


Ara ve una part important. Agafem el cordill i l'introduïm una mica a dins de la boca d'un extrem del io-ió. Amb el tap de l'ampolla, cargolem i el cordill ja quedarà ben premut i agafat.

Tot seguit fem el mateix a l'altra boca del io-ió, però atenció !!!, el cordill ha de quedar agafat al cantó OPOSAT de l'altra boca !. (mireu la imatge).


I,  ja el teniu !!!. L'agafeu amb una mà per la meitat del cordill i amb l'altre el cargoleu. El deixeu anar i.... iupa-li !, amunt!.... avall i amunt !.

----------------------------------------------------------------------------
(Sort n'he tingut de la Carla, que m'ha ajudat a fer les fotos, la decoració i la comprovació del bon funcionament !.)