JOCS TRADICIONALS, DANSES, CONTES I CANÇONS. Instruments tradicionals i joguines sonores de picar, rascar i bufar. - Des de 1981 -

dimecres, 30 de novembre del 2016

Xas. Jornadas de Ludotecas, Juegos y Juguetes. Albarracín 21-23 Octubre 2016

A través d'en Pepe Moltó, a qui vem tenir el plaer de conèixer a Madrid en un viatge lúdic i cultural fet  el passat més de juliol, vem tenir noticia de la celebració de les Desenes Jornades Nacionals de Ludoteques, jocs i joguines, a celebrar a Albarracín del 21 al 23 d'octubre del 2016.
Teníem coneixement que s'havien anat organitzant, però no havíem participat en cap de les edicions anteriors, ni a nivell personal, ni com a membres de la Cia. de Jocs l'Anònima. Finalment ens va semblar que podia ser una experiència ben interessant. D'aquesta manera i com a membres de l'Associació Cultural Lo Llaüt, en Biel va demanar-ne informació i fins hi va presentar una comunicació. En el meu cas i el de Lourdes (dona d'en Biel), hi vem assistir en qualitat d'oients.


La seu de la Comarca de la Sierra de Albarracín acollia les jornades i oferia l'espai de trobada i treball, en el que ens hi vem incorporar en el moment en que es realitzava la taula rodona en la que, en Eustaquio Castellano (director del museu de Joguets d'Albarracin, en Pedro J. Lavado (Museu Utoplia) i en Victor M. Lacambra (Tècnic de Cultura de la Comarca Sierra de Albarracín), feien una reflexió sobre els anys en els que s'han anat desenvolupant les jornades.

El dissabte va ser una bona jornada de treball, amb un seguit de comunicacions molt diverses i interessants. En l'àmbit de l'educació vem gaudir de les intervencions d'en Jesús Franco (història a través del joc, jocs medievals), en Biel Pubill  (Jocs romans a Empuries) i Múnia Corcuera (deliciosa reflexió final). Per parlar de ludoteques vem gaudir de la comunicació que va presentar la Maria Aguirre, de la ludoteca municipal d'Alcobendas. En l'àmbit d'experiències associatives vem poder conèixer el treball que s'està realitzant a l'Aldea (Gran Canaria), de la mà de dos dels seus promotors, en José Pedro Suarez i la Lídia Sánchez. Ells també van tornar a intervenir per parlar de joguines (en van portar una mostra fantàstica), i en l'àmbit de jocs i joguines també va intervenir en Pedro J. Lavado. L'àmbit museístic també hi va ser present amb l'experiència didàctica que porten a terme L'Emilio Palazón i la Olga Briones en el Museo de Belenes del mundo de Ojós.




           


I de la mà d'en Eustaquio Castellano vem tenir l'oportunitat de visitar el museu de Joguets, gaudint de les seves anècdotes, vivències i curiositats i també de l'exposició de retallables "un mundo de papel cerca de tu mano",  que estava exposada amb motiu de les jornades.









El diumenge, vem jugar a diversos jocs i vem construir joguines sota els porxos de la plaça.







I vem acabar fent una valoració i conclusió d'allò que s'havia exposat durant les jornades.





Sabem que organitzar unes jornades com aquestes comporten una bona feinada, que les ajudes econòmiques son difícils d'aconseguir, però la riquesa adquirida amb la coneixença  de noves persones,  amb experiències de treball i opinions compartides i discutides, proporciona la sensació d'aprofitament d'unes jornades que omplen el teu bagatge i aquest, posteriorment permetrà aplicar l’ après en la tasca quotidiana , i això no es pot deixar perdre. Tant de  bo l'any vinent es puguin tornar a convocar i puguem ser-hi de nou, aportant i col·laborant de grat en la mesura que se'ns demani.
El meu sincer agraïment.






----------------------------------------------   
Si voleu podeu clicar l'entrada d'en Biel Pubill al seu bloc: