JOCS TRADICIONALS, DANSES, CONTES I CANÇONS. Instruments tradicionals i joguines sonores de picar, rascar i bufar. - Des de 1981 -

dimecres, 17 de gener del 2018

MARROC, GRAN JUGADA !. Desembre 2017

Us ofereixo imatges d'escenes de joc que vem veure i viure al Marroc, en viatge familiar, el desembre del 2017. Al Marroc els nens i les nenes fan molta vida al carrer i al carrer és on el joc es mostra amb la seva plenitud.

AVIONS DE PAPER. Una colleta de nois jugàven a fer avions de paper amb uns fulls que ocupaven la pica d'una font seca. Vem mostrar interès i va costar ben poc que ens en féssin un, i un altre i un altre i... prou !!! ha, ha !. Curiosament ells buscàven fulls en blanc i jo els hi demanava que fóssin escrits, per allò de l'autenticitat !. No ho entenien.
https://photos.app.goo.gl/4a36LSup3qBSIacn2


PESCAR AMPOLLES. A la plaça Djemà-el-Fna, a Marraqueix, hi pots trobar l'inimaginable. Hi vem trobar un joc dels que jo faig jugar al Tocajoc: la pesca d'ampolles. Aquí era un bon entreteniment i a més un negoci. Si pescaves, t'emportaves l'ampolla. El comerciant hi tenia molta traça, els jugadors molta, molta paciència !.
https://photos.app.goo.gl/Tr6ykulbOtpRTNny1




DAMES: En un parell d'ocasions vem trobar jugadors adults fent una partida de dames. Taulers austers i amb desgast del joc. Les fitxes, taps d'ampolla.


RUTLLES: Van passar rabent i xerrant, sense preucupar-se del "carril rutlla", fent camí. 






FUTBOL: No ens hi vem apropar, però el partit de futbol també es deixa veure pels carrers de Marraqueix.


LA XARRANCA: Ben bé la fortuna i la casualitat es van ajuntar per trobar aquest tresor. Vem fer visita a les Valls d'Asni i d'Ourika. En un dels poblets (Tazelga) ens van oferir tè i des del terrat vaig veure un dibuix al terra que semblava una xarranca. Cap allà !. Mentre feia fotografies van anar apareixent, de no sé on, nens i nenes encuriosits que es van oferir a ensenyar-nos com hi jugàven. Suposo que devien pensar que: "estan bojos aquests romans", en veure l'interès que mostràvem pel seu joc.


JUGANT A SECRETS I A SALTAR. Unes nenes jugant a passar-ho bé, entre l'estretor dels carrers d'Essaouira.


BALDUFES. Aquí sí que vem fer feina. Passejant, sento que el Martí diu: -pare, pare, vine corre que t'interessarà!. Cap allà que vaig !. I en un carrer, una colla de nens llançant baldufes. Mentre caminava cap a ells, emocionat, anava disparant la càmera del mòbil (pensant que potser no es deixarien fer fotos). Però no va ser així!, es van deixar fotografiar, ens van fer demostracions de llançament i ens van portar fins al quiosc on venien les baldufes com les seves !!!. Genial !. I vem poder passar una estona ben bona amb aquella colleta. En un altre moment, des d'una terrassa de la plaça Djem'a-el-Fna, vem poder veure un parell de nens que també hi jugàven.


XIVES (Bales, Canicas). A la Vall d'Ourika vem prendre una drecera per veure paisatge i l'amplitud de la Vall. La veritat, com a paisatge no era massa bonic, però en tornar a pujar al vehicle, veig veure que hi havia una agrupació de casetes i una colla de nens. Jugaven !, jugaven a xives !!!.
Fantàstic !.


Els adults estaven collint olives. Les nenes també jugàven. Les seves xives, eren olives. I el seu terreny, era ben irregular.