JOCS TRADICIONALS, DANSES, CONTES I CANÇONS. Instruments tradicionals i joguines sonores de picar, rascar i bufar. - Des de 1981 -

dilluns, 18 de maig del 2020

1MINUTx1ESTONA - 063. 17-05-2020 diumenge GALL, GALLINA o POLLET (joc tradicional)


Avui una proposta per jugar amb la flor i el capoll de la PAPAROLA (papaver roheas). Així és com en diem a Terrassa. Però és una flor que se l'anomena de moltes maneres: Rosella, Peperepep, Galleret, Pipiripip, Ababol ..... En castellà. Amapola, 
Al voltant d'aquesta flor s'han escrit poemes i se n'han fet cançons.
És una de les flors més comunes a la nostra geografia, sobretot en les zones agrícoles. Durant la primavera, que és quan la podem trobar al camp, és quan podem fer aquest joc i altres.

EL GALL, LA GALLINA o POLLET: Cadascú agafa un capoll, un ponzell de paparola, i la colla pregunta "gall, gallina i pollet". Qui té el capoll respon a una de les tres opcions i llavors obre el capoll. Si endevina la resposta, guanya la jugada.

Ballarina, pollet, gallina i gall


Per fer la ballarina: Doblegueu sobre la tija els pètals vermells de la paparola. La cintura i els braços els podreu fer lligant-hi, fent un nus i estrenyent, una tija o una herba. L'ovari o càpsula serveix de cap, la part superior forma un casquet, els estams afegeixen una nota de color a la cara. Col.loqueu una tija suplemantària sota la faldilla de la nina per tal de confeccionar la segona cama, Finalment podeu marcar els ulls amb la punta d'una branqueta, les marques s'enfosqueixen immediatament.


He trobat que el nom científic del gènere és d'orígen Celta, significa "papilla", i sembla ser que s'utilitzava per a fer dormir als nens.