JOCS TRADICIONALS, DANSES, CONTES I CANÇONS. Instruments tradicionals i joguines sonores de picar, rascar i bufar. - Des de 1981 -

CURRÍCULUM



                                                              
                                                               
                                                                            (imatge a Diari de Terrassa. Juliol 2021)


En Miqui Giménez és mestre en actiu a l'escola Tecnos de Terrassa, especialista en Educació Infantil. 
El març de l'any 2020 (inici de la pandèmia Covid19), va enregistrat: "1 minut x una estona". Més de 100 vídeos (que els trobareu indexats en aquest blog), explicant CONTES, JOCS i CANTANT CANÇONS, per entretenir l'alumnat i tots els nens i nenes, ambla intenció de fer passar les estones de confinament una mica més distretes i agradables.

Ha impartit i imparteix classes a adults sobre el joc i la cançó tradicional i popular, entre altres a: Escola d'estiu del Vallès Occidental, Centres de recursos pedagògics, FestCat de Llívia i Esterri d'Àneu, FestCat a Horta de Sant Joan (mestre, coordinador i col·laborador), Escola Universitària de Vic, Escola d'estiu Blanquerna-Univ. Ramon Llull, IOCUS Escola d'estiu de Jocs Tradicionals (2012-13-14-15) a Tàrrega i Vic, Escola d'estiu del Priorat, Festival Undàrius de Girona, Escola d'estiu a Mallorca (Agost 2018 i 2019) ...


Des de l'abril de 1981, realitza un espectacle d'animació per a públic familiar, basat en danses, contes i cançons tradicionals, populars i d'autor. Ha fet arribar el seu espectacle per tot Catalunya i amb ell pretén cercar la participació del públic i que aquest sigui el veritable protagonista de la festa: ballant, cantant, cercant un clima de bona relació, tolerància, companyonia i afectivitat. Gaudint i fent viure la nostra cultura.
Va ser membre fundador d'AMAPEI (Associació Musical d'Animadors Professionals d'Espectacles Infantils)

També us pot explicar CONTES: històries de DRACS, de LLOPS de mar i de muntanya, i un bon grapat de contes cantats i encantats.  Darrerament ha presentat "Ton pare balla el Drac" a la Festa Major de Terrassa 2021. I l'espectacle "Carretada de Contes" a les darreres edicions de la Fira Mondernista de Terrassa (2021 i 2022). Forma part de l'Associació VET AQUÍ QUE pel foment de la narració oral, amb qui realitza activitats de narració com els contes a les biblioteques (pel dia mundial de la narració oral) i el Festival ENFILA'T. 

Ha estat membre fundador de la Cia. de Jocs l'Anònima, Associació Cultural. De la qual n'ha format part fins el més de març del 2016. Una associació sense ànim de lucre, formada per persones que volen aprendre i difondre el joc i l'esport tradicional i popular. Persones que s'apleguen pel plaer de trobar-se i jugar, generar nous projectes lúdics i espais de formació educativa ( des de 2012: IOCUS, Escola d'estiu de Jocs Tradicionals).

En  relació al joc tradicional, en Miqui presenta dos espectacles: Tocajoc, (espectacle familiar amb jocs dirigits (trencar l'olla, cursa de sacs, de rucs, correbitlles, cursa de cargols, tibada de corda, jocs dansats...) i jocs de tauler i habilitat (rutlles, xanques, carretons, alquerc, molí de nou, passe trappe, encertar anelles, cargolada de cotxes, cursa de xapes...), i Avant la Ronda!(correcarrers amb un carro, carregat de jocs i música). Alhora  disposa de materials de joc tradicional per a qui vulgui organitzar la seva pròpia festa.

També en l'àmbit del JOC TRADICIONAL, és membre fundador i en l'actualitat ostenta el càrrec de president a l'Associació TERRASSENCA DE JOCS - VADEJOC, creada per persones membres d'entitats culturals de Terrassa. Amics de les Arts i Joventuts Musicals, Centre Excursionita de Terrassa, Associació Vert Aquí QUe pel foment de la narració oral i Tocajoc. Una associació sense afany de lucre i independent que, amb la col.laboració del voluntariat i de les persones associades, creen sinèrgies per dur a terme els seus objectius lúdics i socials: 
- Promouen, divulguen i realitzen activitats relacionades amb la cultura, el joc i l'esport popular, tradicional i actual. Potenciant la participació social i l'enfortiment del teixit associatiu.
-Realitzen un conjunt d'activitats lúdiques que tenen com a objectiu l'impuls del joc pacífic, no sexista, participatiu i no discriminatiu entre persones, dins d'un espai comú que reivindiquen i volen recuperar, com poden ser els carrers i les places.
-Treballen per la creació d'espais de joc i trobada, on els infants puguin jugar lliurement sense la ingerència de l'adult.
-Organitzen, des de l'any 2017, la SETMANA DE JOCS AL CARRER de Terrassa, participativa i oberta a tota la ciutadania.


Fins l'estiu del 2014 va estar en actiu en el grup de recerca etnomusicològica Ministrils del Raval, grup del que en va ser membre fundador i amb qui realitzà, durant vint-i-cinc anys, espectacles pedagògics, cercaviles, animació infantil i balls d'envelat. En aquest àmbit de tradicions i música popular, ha sigut músic i capdanser a la festa de les FALLES D'ISIL des de l'any 1996 fins el 2020, any que ha passat el relleu a músics i persones de les Valls d'Àneu.

És en l'àmbit de recerca  on continua realitzant tallers de construcció de joguines i d'instruments musicals de picar, rascar i bufar: (Fundació la Roda, FestCat, Escola d'estiu del Voluntariat, Fires de Nadal, Jornades de Música i grups de treball de l'ICE de la UB, Saló de la Infància d'Encamp i de Barcelona,Festa de la fusta a La Garriga, Ecomuseu de les Valls d'Àneu, Museu del vi de Vilafranca, Can Coll i Centre de Vallvidrera a Collserola ...)
L'abril de 2019, conjuntament amb el Biel Pubill, editen el llibre: QUINA CANYA! JOGUINETES. Més de 60 propostes de construcció d'instruments musicals i joguines ben diverses). Han fet i actualment fan presentacions i tallers de contrucció: Museu Joguet de Figueres, Museu de Tàrrega, Museu de la Vida Rural ..)

També pertany a la quadrilla d'en Capablanca (famós bandoler de la serra de l'Obac) i juntament amb d'altres bandolers formen part del Ball d'en Serrallonga de Terrassa. Ball parlat recuperat per a la ciutat durant la Festa Major de l'any 2003. 

L'any 1997, en el transcurs de la Festa Major de Terrassa, és anomenat CAP GROS de l'any en reconeixement a la seva tasca de servei a la ciutat i a la cultura popular.   Y darrerament ha estat guardonat : Terrassenc de l'any (2018) / Centre Cultural EL Social, conjuntament amb Mariona Torredemer i Margarida Fabregat. I també Músic de l'Any (2020) / Enfoc Musical.

Amant de la muntanya, li agrada passejar pel parc natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l'Obac. Sempre que pot, aprofita la ocasió per desplaçar-se a les Valls d'Àneu on hi ha establert vincles d'amistat que li han permès fer aportacions a les tradicions socials, culturalsfestives d'aquest territori.

Nascut l'any 1958, està casat i és pare de tres fills (una noia i dos nois)  i avi d'un net.



Terrassa. Octubre 2022

-----------------------------------------