JOCS TRADICIONALS, DANSES, CONTES I CANÇONS. Instruments tradicionals i joguines sonores de picar, rascar i bufar. - Des de 1981 -

CAPGROSSOS I NANS DE TERRASSAEls primers capgrossos que hi va haver a Terrassa daten de 1845 i van desaparèixer el 1970. Eren 6, anaven d'uniforme i duien llances i garlandes, al 1922 sabem que duien túniques totes iguals, de roba llisa amb ribets i obertures als costats, al 1939 les túniques eren més amples i llargues, i amb estampats virolats diferents entre si.
Uns deu anys més tard, cada capgròs tenia la seva vestimenta específica, cosa que s'ha anat seguint fins ara, per tal de donar una imatge més adequada a cada personatge. El 1965 s'estrenà una nova col·lecció de 7 capgrossos que fou augmentada el 1980 amb 6 nans dels quals avui en queden 4, i des del 1982, amb la inauguració del primer Capgròs de l'Any, any darrera any s'hi ha anat sumant una pila de Capgrossos de l'Any. Actualment ens trobem amb un total de 30 figures entre nans i capgrossos./...
.../ Des de l'any 1980 els Nans de Terrassa són portats pels Pioners i Caravel-les de l'Agrupament Escolta Mossèn Homs, i els Capgrossos de l'Any són obra de l'escultor terrassenc Jordi Grau que els cedeix a la ciutat.
(Extret del tríptic dels Nans de Terrassa editat l'any 1999)
Capgrossos 1845 (desapareguts): L'andalús, el Pierrot, la Parella rica, el Militar, el Maneló.
Capgrossos 1965: 
La Guapa, el Patufetel Vellel Dimoniel Dormilegal'Anglèsel Moro.

Nans 1980: La Vella lilala Vella a toposel Moro de fibrael Soldatel Xino (desaparegut), el Negre (desaparegut).
Capgrossos 1996: El Dimoni nou._______________________________________

El Capgròs de l'any
Des de l'any 1982 a la ciutat de Terrassa, per Festa Major, s'immortalitza en cartó-pedra i en la figura d'un cap-gros, a un personatge de la ciutat (tot i que l'any 88 va ser de Sabadell), en reconeixement a la seva popularitat, la seva tasca professional, el seu servei a la ciutat i/o el seu servei a la cultura popular.
En Miqui va ser cap gros de
l'any, el 1997
Les persones encarregades de la tria formen part d'una societat secreta anomenada "El Casinet de l'Espardenya" i ja des de Carnaval fan saber a la ciutat, mitjançant la revista "El Xerrameca" la llista de Cap-didats i els mèrits que s'han tingut en compte a l'hora d'escollir els personatges.


___________________________________________________

ELS CAP GROSSOS DE L'ANY
(els textos explicatius dels personatges fan referència a l'any en que es va fer el cap gros)1982 JORDI LABÒRIA. (Giorgio Liborio). Nascut a Terrassa l'any 1943. Llicenciat en psicologia i regidor de cultura de l'ajuntament de Terrassa. Amant del futbol, la lectura i la música clàssica. Va fer molt costat a les iniciatives de recuperació de les festes tradicionals i per aquest motiu se li va dedicar el primer cap gros de l'any.


--------------------------------------
------------------------------------------------------------

Festa Major 2020.